Διαδερμική Απώλεια Νερού (TEWL). Τι σημαίνει;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση για να διατηρήσει την όμορφη εμφάνισή του για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τι είναι το TEWL. Μάθετε παρακάτω τι είναι η διαδερμική απώλεια νερού.

Το δέρμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία του μεσω της σωστής περιποίησης. Ωστόσο, πριν αγοράσετε ενυδατική κρέμα, μάσκα προσώπου ή κάποιο σπρέι, θα πρέπει να ξέρετε γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για την καλή κατάσταση του δέρματος και τι είναι τελικά το μυστηριώδες TEWL.

Ο ρόλος της ενυδάτωσης στην περιποίηση του δέρματος

Ο οργανισμός μας αποτελείται πάνω από 65% νερό! Το δέρμα μας είναι ο μοναδικός φραγμός που εμποδίζει το νερό να διαφύγει. Το ίδιο το δέρμα, κατά ένα μέρος του, αποτελείται από νερό, άρα δεν αποτελείται μόνο από κολλαγόνο και ελαστίνη, διαθέτει και πρωτεογλυκάνες, οι οποίες είναι μια ουσία που δεσμεύει το νερό. Συνεπώς η επιδερμίδα αποτελείται από 13% νερό, αλλά όταν πάμε βαθύτερα στο χόριο, αυτό αποτελείται από 70% νερό.

Δυστυχώς το δέρμα μας δεν είναι αδιαπέραστο, ειδικότερα εάν σκεφτούμε πόσοι παράγοντες το αποδυναμώνουν, π.χ. ο ήλιος, οι ελεύθερες ρίζες, οι τοξίνες ή ακόμη και τα καλλυντικά χαμηλής ποιότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα συνεχώς. Χάρη σε αυτήν τη συνήθεια, θα παρέχετε στο δέρμα σταθερά και κατάλληλα επίπεδα ενυδάτωσης και θα αποτρέψετε το λεγόμενο TEWL.

TEWL (Διαδερμική απώλεια νερού). Τι είναι;

Τι είναι αυτό το μυστηριώδες TEWL, από το οποίο πρέπει να προστατευτείτε; Το πλήρες όνομα του όρου είναι Διαδερμική Απώλεια Νερού. Μπορεί το όνομα να ακούγεται σαν μια περίπλοκη διαδικασία, πρόκειται όμως απλώς για το νερό που ξεφεύγει από την επιδερμίδα.

Το φαινόμενο TEWL προκαλείται από τη διαφορά στην οσμωτική πίεση στα διαφορετικά στρώματα του δέρματος και σε σχέση με το περιβάλλον. Το φαινόμενο TEWL είναι η συνέχεια του παραπάνω, δηλαδή το νερό φεύγει από το χόριο και μετακινείται στην επιδερμίδα, όπου εξατμίζεται. Είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς όταν είναι ανεξέλεγκτο, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα σας.

Πώς να ενυδατώσετε το δέρμα σας και να προστατευτείτε από το φαινόμενο TEWL;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ξηρότητα. Ο φυσικός παράγοντας που προστατεύει το δέρμα από το φαινόμενο TEWL είναι το υδρολιπιδικό στρώμα. Τα συστατικά του (νερό και λίπος) δημιουργούν ένα φραγμό που δεν επιτρέπει στο νερό να διαφύγει. Χάρη σε αυτό, το δέρμα διατηρεί την υγρασία για περισσότερο και δεν ταλαιπωρείται από ξηρότητα.

Ωστόσο μερικές φορές το υδρολιπιδικό στρώμα εξασθενείται και το δέρμα χάνει την ενυδάτωσή του. Μετά το δέρμα γεμίζει με σημάδια ξηρότητας, ερεθισμούς ή θαμπάδα. Μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα προσφέροντάς του σωστή περιποίηση, η οποία θα εστιάζει στην πρόληψη του φαινομένου TEWL, δηλαδή τη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης. Μπορείτε να:

  • παρέχετε στο δέρμα ενυδατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ που δεσμεύει το νερό στο δέρμα,
  • ενδυναμώσετε το φράγμα υδρολιπιδίων με ενυδατικές ουσίες και η καλύτερη επίλογη στην κατηγορία είναι τα φυσικά έλαια,
  • χρησιμοποιήσετε προϊόντα, όπως κρέμες με κηραμίδια που επιδιορθώνουν το διακυτταρικό στρώμα της επιδερμίδας.