Ευαίσθητο δέρμα – οι τοπ κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και αντιδραστικό

Το ευαίσθητο δέρμα είναι πραγματικά απαιτητικό και όσοι το έχουν έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Τείνει να είναι «κυκλοθυμικό» και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τους εν δυνάμει βλαβερούς παράγοντες. Ευτυχώς, μόλις μάθετε να το περιποιείστε, θα μπορείτε να μειώσετε την τάση του σε ερεθισμούς και θα βελτιώσετε κατά πολύ την κατάστασή του. Εάν το πρόσωπό σας αντιδρά και σε εξωτερικούς παράγοντες, ανακαλύψτε παρακάτω πώς θα φροντίζετε σωστά το ευαίσθητο δέρμα.

Πώς ξέρετε εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο;

Οι κοκκινίλες, το ξεφλούδισμα, η ξηρότητα, η αίσθηση καψίματος, η αίσθηση σφιξίματος και η φαγούρα – όλα αυτά είναι συνηθισμένα συμπτώματα ευαίσθητου και αντιδραστικού δέρματος. Κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, σας προειδοποιεί για το είδος της φλεγμονής που μόλις ξεκινά ή βρίσκεται σε ξέσπασμα ήδη. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από μια σκανδάλη, η οποία πυροδοτεί την υπερευαισθησία – εάν πρόκειται για δερματικό πρόβλημα και όχι για μια αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικό, τότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Σημείωση:

το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να κοκκινίσει ακόμα και λόγω άγχους, διατροφής, μεταβολής της θερμοκρασίας και της περιόδου. Οι ξαφνικές κοκκινίλες, το αίσθημα σφιξίματος και μυρμηγκιάσματος είναι συνηθισμένο σύμπτωμα της χρήσης ενός ακατάλληλου προϊόντος.

Τι προκαλεί αίσθηση καψίματος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερευαισθησία υπάρχει λόγω γονιδίων, αλλά μπορεί να σχετίζεται και με ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματόρροια, η ροδόχρους ακμή. Συνδέεται με τη δομή της επιδερμίδας ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μερικές φορές το υγιές δέρμα ευαισθητοποιείται και αντιδρά σε παράγοντες, οι οποία δεν συνήθιζαν να προκαλούν καμία παρενέργεια. Αυτό συμβαίνει όταν αποδυναμώνετε το δέρμα σας  χρησιμοποιώντας λανθασμένο τρόπο περιποίησης για μεγάλο διάστημα. Το αντιδραστικό δέρμα μπορεί επίσης να συνδέεται και με ορμονικές ανισορροπίες.

Τι δεν προτιμά το ευαίσθητο δέρμα;

Τόσο οι εξωτερικοί (εξωγενείς παράγοντες) όσο και οι παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία του σώματος (ενδογενείς παράγοντες) βλάπτουν το ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό το λόγο η περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος είναι τόσο απαιτητική. Οι πολυάριθμοι βλαβεροί παράγοντες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, παγετός, μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες), το σκληρό νερό, τα καλλυντικά, το τρίψιμο, τις τροφικές αλλεργίες. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις για να βοηθήσετε το ευαίσθητο δέρμα σας.

Πώς να περιποιηθείτε το ευαίσθητο δέρμα;

Η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών είναι το κλειδί στην επιτυχία. Χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα, από το φαρμακείο, τα οποία έχουν δημιουργηθεί για ευαίσθητα δέρματα, αντιδραστικά, ατοπικά ή με ερυθροδερμία, συνδυάστε τα επίσης με φυσικά έλαια που επαναφέρουν την ισορροπία των υδρολιπιδίων, προστατεύουν, θεραπεύουν και καταπραΰνουν το δέρμα. Το αμυγδαλέλαιο είναι το πιο ήπιο λάδι.

Αναζητήστε προϊόντα χωρίς ερεθιστικές ουσίες και αρώματα. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που ενισχύουν το δέρμα και μειώνουν τις κοκκινίλες, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τις φλεγμονές.

Φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα με μερικά απλά βήματα

  1. Χρησιμοποιήστε ήπιους αφρούς καθαρισμού και νερό μισελέρ, βασισμένα σε συστατικά που καταπραΰνουν το δέρμα και προστατεύουν από επιβλαβείς παράγοντες.
  2. Η κρέμα ημέρας πρέπει να προστατεύει το δέρμα σας από τους εξωτερικούς παράγοντες και το φως του ήλιου, άρα θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον 20 SPF αντηλιακή προστασία. Ιδανικά χρησιμοποιήστε ένα φυσικό αντηλιακό, καθώς είναι πιο φιλικό στο δέρμα, συγκριτικά με τα χημικά αντηλιακά.
  3. Η κρέμα νυχτός πρέπει να επιδιορθώνει εντατικά το δέρμα σας και να ανακουφίζει τους ερεθισμούς.
  4. Μία φορά τη βδομάδα χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σκραμπ ενζύμων, το οποίο διαλύει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων, αλλά με μη επεμβατικό τρόπο. Μετά την απολέπιση, χρησιμοποιήστε μια καταπραϋντική μάσκα.

Τα πιο σημαντικά λάθη στην περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος

  • Τρίψιμο του δέρματος.
  • Χρήση προϊόντων με πολύ ισχυρή δράση.
  • Χρήση πολλών διαφορετικών κρεμών ταυτόχρονα.
  • Αλλαγή προϊόντων πολύ συχνά.
  • Πειραματισμός με νέα καλλυντικά.
  • Χρήση βοτάνων χωρίς τη συμβουλή γιατρού.