Η διατροφή παίζει ρόλο.Τι να τρώτε για ένα τέλειο δέρμα;

Το δέρμα σας χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Οπότε, αντί να το τρίβετε με καλλυντικά, μπορείτε απλά … να φάτε! Η διατροφή έχει σημασία και πρέπει να ξέρετε τι να τρώτε, έτσι ώστε το δέρμα σας να είναι αψεγάδιαστο, χωρίς σπυράκια, χωρίς σημάδια και χωρίς ατέλειες.

Είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτή η πολυχρησιμοποιημένη δήλωση έχει μια δόση αλήθειας και πρέπει να την ενστερνιστείτε, εάν θέλετε το δέρμα σας να είναι υγιές και όμορφο. Γιατί; Επειδή η σωστή διατροφή επηρεάζει πολύ την εμφάνισή μας. Μπορούμε ακόμα και να πούμε ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι πιο σημαντικές από τη ρουτίνα περιποίησης, γιατί αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό λειτουργεί ως θεμέλιο για την υγεία μας.

Η επιρροή της διατροφής στην εμφάνιση

Αυτό που τρώμε επηρεάζει το πως νιώθουμε. Εάν το σώμα μας είναι σε καλή κατάσταση, αυτό φαίνεται, π.χ. τα μαλλιά και τα νύχια είναι δυνατά, το δέρμα είναι ενυδατωμένο, λαμπερό και απαλό.

Μην ξεχνάτε ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι η βάση για την περιποίηση του δέρματος. Εάν δεν προσφέρετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και την ενυδάτωση από το εσωτερικό του δέρματος, θα είναι δύσκολο να το αναζωογονήσετε με καλλυντικά μόνο, καθώς η ρουτίνα ομορφιάς λειτουργεί σαν μια προσθήκη, μια μορφή εξωτερικής υποστήριξης και δεν αντικαθιστά τον υγιεινό τρόπο ζωής και της ισορροπημένης διατροφής. Ένας αποδυναμωμένος οργανισμός θα σας δείχνει σημάδια μέσω του δέρματος, ανεξαρτήτως με πόσες μάσκες προσώπου ή κρέμες το περιποιείστε.

Τα συστατικά που έχει ανάγκη το δέρμα

Η περιποίηση της επιδερμίδας που ξεκινά από το εσωτερικό είναι αποτελεσματική, αλλά απαιτεί να παρέχετε όλα τα απαραίτητα συστατικά. Ποια είναι αυτά;

  1. Βιταμίνη Α – (ή ρετινόλη) έχει ισχυρές αναζωογονητικές ιδιότητες, ενεργοποιεί την κυτταρική αναζωογόνηση, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και απολεπίζει την επιδερμίδα, έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα σημάδια.
  2. Βιταμίνη C – (ή ασκορβικό οξύ) ενεργοποιεί τη δημιουργία κολλαγόνου, παρέχει αντηλιακή προστασία, ενδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία, φωτίζει τα σημάδια και χαρίζει λάμψη στο δέρμα.
  3. Βιταμίνη Ε – (ή τοκοφερόλη) θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας, γιατί έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, συνεπώς το δέρμα διατηρεί την απαλότητά του, τη λάμψη και τη νεανικότητά του, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  4. Ψευδάργυρος και πυρίτιο – πρόκειται για δύο μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για το δέρμα, λόγω της ικανότητάς τους να βελτιώνουν την ελαστικότητα, να ενδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέπουν τη χαλάρωση του δέρματος και τις ρυτίδες.
  5. Βιταμίνες της ομάδας Β – (μεταξύ αυτών είναι το παντοθενικό οξύ, η βιοτίνη και το φολικό οξύ) είναι εξαιρετικά σημαντικές για το δέρμα, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές, αναζωογονούν, απολεπίζουν την επιδερμίδα, θρέφουν και ενδυναμώνουν.
  6. EFA – (Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα) ενδυναμώνουν το φυσικό υδρολιπιδικό φράγμα του δέρματος, στο οποίο οφείλεται η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νερού για περισσότερο χρόνο, ενώ παράλληλα προστατεύει.

Τι πρέπει να τρώτε για να έχετε τέλειο δέρμα;

Προφανώς και μπορείτε να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα παραπάνω συστατικά με συμπληρώματα διατροφής, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Το ιδανικό είναι να τα αναζητήσετε σε τρόφιμα και να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Η ευκολότερη μέθοδος αναζωογόνησης του δέρματος είναι μέσω της διατροφής. Συνεπώς: τι πρέπει να τρώτε για να έχετε τέλειο δέρμα;

  1. Ψάρια – είναι πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε μεγαλύτερες ποσότητες σε είδη όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.
  2. Ξηροί καρποί και σπόροι – περιέχουν λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, άρα μπορείτε να τρώτε ηλιόσπορους, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια.
  3. Φυτικά έλαια – προσθέστε τα έλαια στη διατροφή σας, ειδικά αυτά που είναι ψυχρής πίεσης και ακατέργαστα, π.χ. λάδι σπόρου σταφυλιού ή ελαιόλαδο.
  4. Βλαστοί – διαθέτουν αδιαμφισβήτητες θρεπτικές ιδιότητες και το γνωρίζουν όλοι, καθώς είναι πηγή βιταμινών B, C, D, E, A και Κ, ενώ παράλληλα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σίδηρο κ.λπ.
  5. Προϊόντα σιταριού – μην ξεχνάτε ποτέ τα προϊόντα με σιτάρι, όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή το πλιγούρι, τα οποία είναι πηγή λιπαρών οξέων και βιταμινών της ομάδας Β.
  6. Εσπεριδοειδή φρούτα– εάν ψάχνετε πηγή βιταμίνης C για το δέρμα σας, επιλέξτε εσπεριδοειδή φρούτα και σταφίδα.
  7. Λαχανικά – η βάση κάθε υγιεινής διατροφής είναι τα λαχανικά, π.χ. καρότο, ντομάτα, πάπρικα, σπανάκι, μπρόκολο (πηγή βήτα-καροτένιου, το οποίο μετατρέπεται σε ρετινόλη).
  8. Όσπρια – φασόλια, ρεβίθια, αρακάς, φασολάκια, τα οποία περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες Β.
  9. Πράσινο τσάι – τέλος, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις συνήθειές σας, όσον αφορά τι πίνετε και να δοκιμάσετε το πράσινο τσάι, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.