Ξηροδερμία; 5 τρόποι να ενυδατώσετε το δέρμα σας αποτελεσματικά

Αναζητάτε συνεχώς θαυματουργά κόλπα για να βελτιώσετε τη ξηροδερμία σας; Ψάχνετε μια θεραπεία για το ερεθισμένο και αφυδατωμένο πρόσωπο; Εάν απαντήσατε θετικά και στις δύο ερωτήσεις, τότε είστε στο σωστό μέρος.

Σήμερα θα σας αποκαλύψω μερικά αποδεδειγμένα κόλπα για την αναπλήρωση του δέρματος με νερό και τη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης. Στη συνέχεια θα σας δώσω μερικές συμβουλές για την αποτελεσματική περιποίηση κατά της ξηροδερμίας. Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε 5 δοκιμασμένες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να αναζωογονήσετε το ξηρό δέρμα σας.

5 ιδέες για την αποτελεσματική βελτίωση της ξηροδερμίας

1. Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά με αλκοόλη

Το πρώτο βήμα προς ένα αψεγάδιαστο, υγιές και κυρίως ενυδατωμένο δέρμα είναι … μια καλλυντική επανάσταση. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών (INCI) των καλλυντικών που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ουσίες όπως: Αιθανόλη, Αλκοόλη, Μετουσιωμένο Αλκοόλ, Ισοπροπυλική Αλκοόλη.

Μην ξεχνάτε ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά επηρεάζουν την ποιότητα και την εμφάνιση του δέρματός σας. Επομένως, εάν εμπεριέχονται ουσίες που επηρεάζουν θετικά το δέρμα, θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες ουσίες που το επηρεάζουν αρνητικά. Δυστυχώς οι επιβλαβείς αλκοόλες, τα μικροπλαστικά και τα παράγωγα αργού πετρελαίου είναι φθηνά, γι ‘αυτό το λόγο οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν τόσο συχνά.

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε για τη ξηροδερμία είναι να προσπαθείτε να την αντιμετωπίσετε με καλλυντικά που περιέχουν τις παραπάνω ύπουλες αλκοόλες που αφυδατώνουν. Το ξηρό δέρμα θα ήταν πραγματικά ευγνώμων εάν προτιμούσατε καλλυντικά χωρίς αλκοόλες. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών με έντονο άρωμα και αντιβακτηριακή δράση.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, προσπαθήστε να βρείτε καλλυντικά που περιέχουν γαλακτικό και υαλουρονικό οξύ. Όλα τα φυσικά προϊόντα που απευθύνονται στη ξηροδερμία οφείλουν να εξυπηρετούν το σκοπό τους. Τέλος, δύο από τις πιο κλασσικές ουσίες που ταιριάζουν σε όλους τους τύπους δέρματος – εκτός από το υαλουρονικό οξύ – είναι η βιταμίνη C και η αλόη.

2. Μην χρησιμοποιείτε αλκαλικό σαπούνι

Τα περισσότερα σαπούνια αφήνουν στο δέρμα μια αίσθηση σφιξίματος και το νιώθετε άγριο στην αφή. Γιατί συμβαίνει αυτό? Επειδή εκτός από το να καθαρίζουν το δέρμα, παράλληλα το αφυδατώνουν έντονα, καθώς, μαζί με τα βακτήρια αφαιρούν και το προστατευτικό λιπιδικό στρώμα. Επίσης το δέρμα μας δεν αντέχει το αλκαλικό σαπούνι γιατί είναι όξινο. Για να το θέσω πιο απλά, αυτά τα δύο δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους.

Προσπαθήστε να καθαρίζετε το πρόσωπo, τα χέρια αλλά και ολόκληρο το σώμα σας, με ήπια δερμοκαλλυντικά που απομακρύνουν τους ρύπους, ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα, χωρίς να καταστρέφουν το υδρολιπιδικό φράγμα. Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τη ξηροδερμία από το αλκαλικό σαπούνι.

3. Διατηρήστε το pH του δέρματος με τόνερ προσώπου

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το pH του δέρματος και θα ήθελα να έχετε υπόψιν ότι μόνο ένα τόνερ προσώπου μπορεί να διατηρήσει σωστές ισορροπίες. Το τόνερ προσώπου πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά σε ξηρά δέρματα. Εκτός από τις ιδιότητες τόνωσης, ένα τέτοιο προϊόν θα καταπραΰνει το δέρμα και θα επουλώσει όλες τις μικροφθορές και τους ερεθισμούς.

Δυστυχώς το τόνερ προσώπου είναι ένα υποτιμημένο καλλυντικό, ωστόσο είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση του δέρματος. Πάντα πρέπει να έχετε ένα ποιοτικό τόνερ προσώπου στο μπάνιο σας. Εκτός από τα τόνερ προσώπου, υπάρχουν και τα αποστάγματα βοτάνων με θετική επίδραση στη ξηροδερμία. Πρόκειται για ενυδατικά από βότανα και αποτελούνται μόνο από φυσικές ουσίες. Εάν έχετε αφυδατωμένη επιδερμίδα, σας προτείνω να επιλέξετε ροδόνερο Δαμασκού ή απόσταγμα πικρού πορτοκαλιού.

4. Να αφαιρείτε συχνά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος 

Όσο πιο αφυδατωμένο είναι το δέρμα σας, τόσο περισσότερα νεκρά κύτταρα υπάρχουν στην επιφάνειά του. Μην τους επιτρέπετε να κατοικούν στο πρόσωπό σας! Μια φορά τη βδομάδα ή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε σκραμπ προσώπου. Η καλύτερη λύση είναι ένα φυσικό και ήπιο σκραμπ προσώπου με ένζυμα. Αυτό το προϊόν έχει κρεμώδη υφή χωρίς λειαντικούς παράγοντες, άρα δεν θα χρειάζεται να τρίβετε την επιδερμίδα σας με σωματίδια που μπορεί να την ερεθίσουν.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τα ήπια σκραμπ με ένζυμα είναι συχνά εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα προϊόντα ομορφιάς αναζωογονούν και περιποιούνται το δέρμα του προσώπου εύκολα και γρήγορα. Όσον αφορά την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή βούρτσα πριν το μπάνιο/το ντους παρά να χρησιμοποιήσετε ένα σκραμπ που μπορεί να είναι έντονα επεμβατικό στο ξηρό δέρμα.

5. Ενυδατώστε και χρησιμοποιήστε καταπραϋντικά και επανορθωτικά προϊόντα

Επιλέξτε καλλυντικά που περιέχουν δοκιμασμένες και αποτελεσματικές ενυδατικές ουσίες όπως: αλόη, γλυκερίνη, βαζελίνη, φυσικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο, λάδι αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο) και λεκιθίνη. Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία UV. Τέλος, ανεξαρτήτως αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο ή όχι, πρέπει πάντα να πίνετε άφθονο μεταλλικό νερό (τουλάχιστον ενάμισο λίτρο) καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνετε την ενυδάτωση στο σώμα σας με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς προϊόντα περιποίησης.