Ξηρό δέρμα: Ανακαλύψτε πώς θα το ενυδατώσετε και πώς θα το διατηρήσετε

Λόγω των χαρακτηριστικών και της απαιτητικής φύσης του, το ξηρό δέρμα χρειάζεται αρκετή προσοχή και φροντίδα. Το δύσκολο με το αφυδατωμένο δέρμα είναι ότι η υπερβολική προστασία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Άρα είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να περιποιειθείτε σωστά το ξηρό δέρμα, έτσι ώστε να είναι όμορφο, να μην προκαλεί προβλήματα και να είναι προστατευμένο από τις πρόωρες ρυτίδες. Πώς να βελτιώσετε τη ξηροδερμία και ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος;

Ναι, είναι ξηρό, το γνωρίζουμε ήδη αυτό, τι άλλο; Αυτός ο τύπος δέρματος γίνεται θαμπός και αγριεύει στην αφή αρκετά γρήγορα. Επιπλέον, όταν το ξηρό δέρμα εκτίθεται σε θεραπείες που δεν του ταιριάζουν, σφίγγει και σας αφήνει την άβολη αίσθηση των συσταλμένων ιστών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ξηρό δέρμα είναι λεπτό, άρα τα τριχοειδή αγγεία είναι ευδιάκριτα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ξηροδερμία τείνει να προκαλεί πρόωρη γήρανση σε σύγκριση με άλλους τύπους δέρματος, επομένως οι λεπτές γραμμές σίγουρα εμφανίζονται γρηγορότερα στο αφυδατωμένο δέρμα.

Γιατί το δέρμα μου είναι ξηρό;

Ο όρος «ξηροδερμία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δέρμα που παράγει λιγότερο σμήγμα απ’ όσο χρειάζεται, άρα το νιώθετε σφιγμένο. Το ανεπαρκές επίπεδο σμήγματος έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη λιπιδίων στο δέρμα, τα οποία ευθύνονται για τη διατήρηση των επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης. Συνεπώς το δέρμα δεν προστατεύεται αρκετά από επιβλαβείς παράγοντες που εξακολουθούν να του προκαλούν προβλήματα.

Μόλις το στρώμα λιπιδιών του δέρματος καταστραφεί, επέρχεται υπερβολική απώλεια ενυδάτωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ξηρό δέρμα δεν υπάρχει στα γονίδια μας, άρα δεν γίνεται να κληρονομήσουμε αυτήν την «ποιότητα» δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ξηροδερμία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προβλημάτων και κόπωσης που προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • κρύος, ξηρός ή ζεστός αέρα
  • ακτινοβολία UV
  • παγετός 
  • υπερβολική έκθεση στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες
  • κλιματισμός

Δυστυχώς, δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που στερούν το νερό από το δέρμα. Υπάρχουν κάποια φάρμακα, τα οποία μεταβάλλουν την ισορροπία του νερού στο δέρμα και ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ενυδάτωση. Μια άλλη αιτία ξηροδερμίας είναι η κλιμακτήριος, γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται λιγότερο δραστήριοι και έτσι το στρώμα των υδρολιπιδίων της επιδερμίδας χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητα στην προστασία του από βλαβερούς παράγοντες. Τέλος και οι ορμόνες επηρεάζουν στην αφυδάτωση του δέρματος. Γι΄ αυτό το λόγο οι έγκυες παθαίνουν συχνά ξηροδερμία αλλά και οι κυρίες που σιγά σιγα εισέρχονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Όλα τα είδη ξηροδερμίας

Άγριο, θαμπό και ματ – αυτά είναι μόνο μερικά επίθετα που μπορούν να περιγράψουν το ξηρό δέρμα. Στις σοβαρές περιπτώσεις, το ξηρό δέρμα είναι υπερβολικά συσταλμένο και σκασμένο, προκαλώντας φαγούρα που οδηγεί στο ξεφλούδισμα. Μερικές φορές το ξηρό δέρμα είναι αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν περιποίησης, το οποίο δεν ικανοποιεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του δέρματος σας. Συνεπώς, να είστε πάντα προσεκτικοί εάν οι νευρικές σας ίνες αντιδρούν έντονα. Συνοψίζοντας, ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα ομορφιάς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και να το αφυδατώσουν.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ξηροδερμίας που ξεχωρίζουμε:

  • δέρμα χωρίς λιπίδια, αυτό το πρόβλημα προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή λιπιδίων
  • αφυδατωμένο δέρμα, αυτό το πρόβλημα προκαλείται από την ασταθή έκκριση σμήγματος και ιδρώτα που συνδέεται με την έλλειψη φυσικών ενυδατικών παραγόντων

Μην ξεχνάτε!

Τα κλιματιζόμενα δωμάτια ή τα καλοριφέρ εν λειτουργία ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση της υγρασίας του αέρα πάνω από 50% στο χώρο! Προστατέψτε το δέρμα σας και χρησιμοποιήστε ειδικούς υγραντήρες, όταν βρίσκεστε πολλές ώρες σε τέτοια μέρη.

Πώς να βελτιώσετε το ξηρό δέρμα;

Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα υψηλής ποιότητας που προσφέρουν νερό και λιπίδια στο δέρμα σας και να μένετε μακρυά από καλλυντικά με αλκοόλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ξηρό δέρμα ταιριάζει αρμονικά με φυσικά έλαια περιποίησης, όπως είναι το λάδι χοχόμπα ή το αμυγδαλέλαιο. Η ενυδατική κρέμα που θα χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να προσφέρει στο δέρμα τα φυσικά ενυδατικά που έχει περισσότερο ανάγκη. Όσον αφορά την αναπλήρωση λιπιδίων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν για προστασία του δέρματος από περαιτέρω απώλεια νερού – με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα φυσικά καλλυντικά με βούτυρο ή λάδι (π.χ. βούτυρο καριτέ ή βούτυρο μπαμπασού).

Για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συνηθισμένη ενυδατική κρέμα, η οποία έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίζει τη ξηροδερμία. Προσπαθήστε να βρείτε μια κρέμα υψηλής ποιότητας ή ένα φυσικό σέρουμ προσώπου (π.χ. με εκχύλισμα αλόης). Μια κρέμα προσώπου θα πρέπει να σας προσφέρει αντηλιακή προστασία, τουλάχιστον SPF 20 ή υψηλότερη. Η παροχή ενυδάτωσης σε όλα τα στρώματα του δέρματος βοηθά το δέρμα σας να ανακτήσει τις φυσικές του διαδικασίες ενυδάτωσης. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν λείπουν απ’ το δέρμα σας σέρουμ, φυσικά έλαια, κρέμα προσώπου ημέρας και πλούσια κρέμα νύχτας.

Η κρέμα νυκτός που προορίζεται για ξηρό δέρμα, θα πρέπει να αναζωογονεί, να θρέφει και να αναπληρώνει το δέρμα με λιπίδια. Βεβαιωθείτε επίσης ότι για την αφαίρεση του μακιγιάζ χρησιμοποιείτε μόνο ποιοτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα που θα χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ δεν πρέπει να περιέχουν αλκοόλες, γιατί έτσι θα κάνετε το πρόβλημα χειρότερο. Συνεπώς να προτιμάτε ένα γαλάκτωμα προσώπου, ενυδατικά και τόνερ, τα οποία είναι ιδανικά για ξηρό δέρμα. Μία φορά κάθε τρεις βδομάδες θα πρέπει να βοηθάτε το δέρμα να αναζωογονηθεί, κάνοντας απολέπιση με ένζυμα, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετήσετε μια ενυδατική ή θρεπτική μάσκα.

Λάθη στην περιποίηση της ξηροδερμίας

Καλό είναι να γνωρίζετε ποιοι παράγοντες στερούν το νερό από το δέρμα και την ενυδάτωση. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ασυνείδητα στην περιποίηση του δέρματος είναι:

  • Θεραπεία με μηχανικό πίλινγκ (είναι πολύ έντονα για το ευαίσθητο ξηρό δέρμα).
  • Πλύσιμο προσώπου με χλωριούχο νερό της βρύσης (αφυδατώνει το δέρμα).
  • Χρήση σαπουνιού για πλύσιμο προσώπου (είναι όξινο και διαταράσσει τα επίπεδα pH του δέρματος, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση).
  • Τρίψιμο προσώπου με πετσέτα (αφαιρεί το σμήγμα από το δέρμα).