Ποιος είναι ο τύπος του δέρματος σας;

Η γνώση του τύπου του δέρματός σας είναι το βασικό στοιχείo που θα σας καθοδηγεί να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα περιποίησης. Μπορείτε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία που θα σας πει τον τύπο του δέρματος σας, ωστόσο και η προσεκτική παρατήρηση του δέρματος θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον τύπο σας. Δείτε παρακάτω ποια περιγραφή ταιριάζει με το δέρμα σας και μάθετε τα πάντα για την περιποίησή του.

Ποιος είναι ο τύπος του δέρματός σας – οι τύποι του δέρματος

Ξηρό δέρμα – λεπτό, ευαίσθητο, συχνά θαμπό και κουρασμένο.

Πρέπει να αρχίσετε να το περιποιείστε από τα 20 σας και μετά, επειδή αυτός ο τύπος δέρματος έχει την τάση να αποκτά ρυτίδες γρήγορα. Πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Στη ρουτίνα περιποίησης του ξηρού δέρματος πρέπει να αποφύγετε τη χρήση βασικού σαπουνιού, καθώς προκαλεί ξηρότητα, όπως και τα καλλυντικά με αλκοόλες (π.χ. μετουσιωμένη αλκοόλη). Μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε έναν ήπιο αφρό καθαρισμού και γαλάκτωμα για την αφαίρεση του μακιγιάζ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο OCM (επιλέξτε λάδια για ξηρό δέρμα για καλύτερα αποτελέσματα). Τα καλύτερα έλαια για το ξηρό δέρμα είναι το έλαιο από σπόρο βαμβακιού, το έλαιο νυχτολούλουδου και το έλαιο αβοκάντο. Επίσης η χρήση ενυδατικών και θρεπτικών μασκών προσώπου 2-3 φορές την εβδομάδα είναι πολύ ευεργετικές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σκραμπ ενζύμων που δεν απαιτεί τρίψιμο. Για ενυδάτωση και για να καταπραΰνετε τους ερεθισμούς του ξηρού δέρματος χρησιμοποιήστε φυσική αλόη.

Το ευαίσθητο δέρμα μοιάζει πολύ με το ξηρό δέρμα. Είναι πολύ λεπτό, σχεδόν διαφανές, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία είναι ορατά σχεδόν πάντα. Αυτού του τύπου το δέρμα, έχει τάση σε ερεθισμούς, αλλεργίες και όπως αναφέραμε ήδη, οι φλέβες είναι εμφανείς.

Το ευαίσθητο δέρμα απαιτεί εντατική φροντίδα και όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων των μασκών προσώπου, πρέπει να είναι υποαλλεργικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές και θρεπτικές μάσκες προσώπου με καταπραϋντικές ιδιότητες, 2-3 φορές τη βδομάδα. Μην χρησιμοποιείτε μάσκες καθαρισμού προσώπου συχνά. Τα φυσικά και ήπια έλαια είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα για την καθημερινή σας περιποίηση. Ένα από τα καλύτερα λάδια για ευαίσθητο δέρμα είναι το αμυγδαλέλαιο.

Το λιπαρό δέρμα είναι παχύ και γυαλίζει σχεδόν πάντα. Από τη μία πλευρά αυτός ο τύπος δέρματος είναι πιο ανθεκτικός στις επιπτώσεις των εξωτερικών βλαβερών παραγόντων και οι ρυτίδες εμφανίζονται, αλλά όχι τόσο εύκολα, από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει προσπαθείτε πολύ για να φαίνεται όμορφο και υγιές. Το λιπαρό δέρμα είναι το ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια, γι’ αυτό το λόγο εμφανίζονται συχνά μαύρα στίγματα και σπυράκια. Πρέπει συχνά να κάνετε θεραπείες καθαρισμού. Στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό τζελ καθαρισμού, γαλάκτωμα και τόνερ. Θυμηθείτε ότι το λιπαρό δέρμα έχει ανάγκη από ενυδάτωση και αγαπά τα φυσικά έλαια, εφόσον αυτά ταιριάζουν με τον τύπο του. Δοκιμάστε έλαιο χοχόμπα, έλαιο ταμανού και έλαιο κάνναβης.

Το μεικτό δέρμα διαθέτει τα χαρακτηριστικά τόσο των ξηρών όσο και των λιπαρών επιδερμίδων. Συνήθως η λιπαρότητα εντοπίζεται στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), ενώ το ξηρό δέρμα εντοπίζεται στα μάγουλα.

Στη ρουτίνα περιποίησης αυτού του τύπου δέρματος θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά, τα οποία θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και το καλύτερο καλλυντικό για μεικτά δέρματα είναι το έλαιο χοχόμπα, το οποίο ενυδατώνει, αλλά παράλληλα περιορίζει την έκκριση σμήγματος στα λιπαρά μέρη του δέρματος. Όλα οφείλονται στο σκουαλένιο, που βρίσκεται στη σύνθεση του λαδιού και είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση του δέρματος – το σκουαλένιο αποτελεί συστατικό του ανθρώπινου σμήγματος.

Μην ξεχνάτε ότι, όσον αφορά τις μάσκες προσώπου καθαρισμού για μεικτά δέρματα, πρέπει να τις χρησιμοποιείτε στα λιπαρά μέρη, ενώ οι ενυδατικές μάσκες προσώπου τοποθετούνται στα ξηρά μέρη του δέρματος.

Κανονικό δέρμα έχουν συνήθως… τα παιδιά. Πολύ μικρό ποσοστό ενηλίκων μπορεί να πει ότι διαθέτει μια ωραία επιδερμίδα, με σωστή ενυδάτωση και ρυθμισμένη έκκριση σμήγματος, χωρίς σημάδια ή σπυράκια. Η ρουτίνα περιποίησης γι’ αυτόν τον τύπο δέρματος δεν είναι απαιτητική. Μπορείτε απλά να καθαρίσετε την επιδερμίδα με νερό και σαπούνι. Μία φορά τη βδομάδα χρησιμοποιήστε μάσκες προσώπου καθαρισμού και ενυδάτωσης.