Προβλήματα της ώριμης επιδερμίδας: ξηρότητα, σημάδια, θαμπάδα

Η ώριμη επιδερμίδα απαιτεί εντατική στήριξη και προστασία, για να επιβραδύνουμε τις διαδικασίες γήρανσης. Χρειάζεται προσοχή και χρόνο για να την περιποιηθείτε σωστά και έτσι δεν θα ταλαιπωρείται ούτε θα γερνάει τόσο δραματικά. Ποια είναι τα προβλήματα μιας ώριμης επιδερμίδας; Μεταξύ αυτών είναι η υπερβολική ξηρότητα (σπάνια λιπαρότητα και ακμή), σημάδια, μερικά και επικίνδυνα, καθώς ενδέχεται να είναι καρκινικά.

Η γήρανση εξαρτάται κατά πολύ από τα γονίδια και τις βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό, αλλά και από τη… βαρύτητα. Πιο συγκεκριμένα, για δεκάδες χρόνια της ζωής μας, το δέρμα τεντώνεται λόγω της βαρύτητας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην εξίσωση, αλλά ευτυχώς μπορούμε τους αντιμετωπίσουμε: υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στην ακτινοβολία UV, αναθυμιάσεις, τσιγάρα, κακή διατροφή, χωρίς αρκετά λαχανικά και φρούτα, άρα έλλειψη βιταμινών. Το βασικό σημείο στις αντιγηραντικές διαδικασίες είναι η σωστή φροντίδα του δέρματος, προσαρμοσμένη στην ηλικία σας.

Προβλήματα ώριμης επιδερμίδας – πώς να τα αντιμετωπίσετε;

Ώριμη επιδερμίδα – υπερβολική ξηρότητα

Ένα από τα συμπτώματα γήρανσης είναι η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος. Το δέρμα χάνει την ικανότητα να συγκρατεί το νερό στην επιδερμίδα και έτσι όλες οι διαδικασίες αναζωογόνησης γίνονται πιο αργά. Η βιολογική δραστηριότητα των κυττάρων μειώνεται, όπως και ο αριθμός των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία ευθύνονται για την ελαστικότητα του δέρματος. Έτσι εμφανίζονται γραμμές έκφρασης και λεπτές ρυτίδες. Η επιδερμίδα είναι εμφανώς λεπτότερη και τραχύτερη, ενώ ξεφλουδίζει γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες λειτουργούν πιο αργά.

Το δέρμα σ’ αυτήν την κατάσταση χρειάζεται εντατική ενυδάτωση. Τι μπορεί να το βοηθήσει; Οι κρέμες με πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες και οι μάσκες βιταμινών (μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε κάθε δεύτερη μέρα). Θα πρέπει επίσης να προτιμάτε καλλυντικά ικανά να ενδυναμώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, γιατί με την πάροδο του χρόνου τα αγγεία γίνονται εύθραυστα και το πρόσωπό σας ενδέχεται να γεμίσει με φλέβες σαν ιστός αράχνης.

Ώριμη επιδερμίδα – σημάδια

Ο αντίκτυπος των ακτίνων του ήλιου είναι εξαιρετικά βλαβερός. Λόγω της επίδρασής του, η φωτογήρανση είναι συχνό φαινόμενο και είναι ορατή στις περιοχές που συνήθως μένουν ακάλυπτες, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και το στήθος, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν σημάδια.

Αυτά τα σκούρα σημάδια είναι συστάδες μελανίνης. Εάν εμφανιστούν πρέπει να σταματήσετε την ηλιοθεραπεία αμέσως, διαφορετικά θα εμφανιστούν περισσότερα και τα ήδη υπάρχοντα θα γίνουν πιο σκούρα.

Να θυμάστε ότι μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν αυτά τα σημάδια λόγω φαρμάκων ή βοτάνων, π.χ. το υπερικό αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Όλο το χρόνο πρέπει να φοράτε αντηλιακή κρέμα, με όσο το δυνατόν υψηλότερο δείκτη προστασίας SPF.

Ώριμη επιδερμίδα – επικίνδυνα σημάδια

Μεγαλώνοντας, ένας οργανισμός γίνεται ασθενέστερος και χάνει την ικανότητα να αμύνεται κατά των αφύσικων κυτταρικών διαιρέσεων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και στο δέρμα. Πολλές κυτταρικές διαιρέσεις οδηγούν σε καρκίνο, αυτό μπορεί να συμβεί και στο δέρμα. Μην αγνοείτε καμία μεταβολή στο δέρμα. Τα περισσότερα σημάδια στην αρχή είναι 2-3 χιλιοστά, μοιάζουν με πληγή που καλύπτεται σιγά σιγά με κακάδι. Όταν πέσει το κακάδι, η πληγή θα είναι ορατή ξανά και αν δεν επουλωθεί, θα σας προειδοποιεί ότι κάτι κακό συμβαίνει στο δέρμα σας. Μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό και να το αφαιρέσετε αμέσως – συνήθως η θεραπεία τελειώνει εκεί. Η γρήγορη παρέμβαση σώζει την υγεία μας και συχνά τη ζωή μας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις φακίδες. Εάν παρατηρήσετε ότι άλλαξαν σχήμα, οι άκρες τους είναι οδοντωτές, αιμορραγούν ή μεγαλώνουν, τότε θα πρέπει να το δείξετε στο γιατρό σας.

Μακιγιάζ για ώριμη επιδερμίδα

Μπορείτε να κάνετε το μακιγιάζ σας ανεξαρτήτως ηλικίας! Το καλοφτιαγμένο μακιγιάζ θα καλύψει τα σημάδια και τις φλέβες, θα χαρίσει λάμψη στο δέρμα, γοητεία και υγεία και το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεστε νεότεροι.

Το πιο σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε με τα καλλυντικά και την ένταση. Το ώριμο δέρμα προτιμά τις απαλές κρέμες CC ή DD ή τις βάσεις μέικαπ για ώριμη επιδερμίδα, οι οποίες καλύπτουν οπτικά τις ατέλειες και χαρίζουν λάμψη. Το δέρμα σας φαίνεται ξεκούραστο και υγιές. Χρησιμοποιήστε ρουζ με μέτρο, μπορείτε όμως και να χρησιμοποιήσετε λίπγκλος χειλιών σε απαλές αποχρώσεις, π.χ. νουντ ή ροζ. Χρησιμοποιήστε highlighter κάτω από το κονσίλερ και περλέ σκιές ματιών στο χρώμα της σαμπάνιας.

Σκεφτείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χέννα στα φρύδια ή στις βλεφαρίδες (σε ινστιτούτο ομορφιάς), αλλά όχι σε μαύρο, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο ευεργετικό για τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Περιποιηθείτε τις βλεφαρίδες και τα φρύδια σας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα επαγγελματικό σέρουμ και επιλέξτε μια μάσκαρα που μπορεί να ενυδατώνει ταυτόχρονα τις βλεφαρίδες σας.