Τα πιο σημαντικά λάθη στην περιποίηση του δέρματος: γιατί πρέπει να σταματήσετε να τα κάνετε;

Ταλαιπωρείστε με θαμπό, πολύ ξηρό, ευαίσθητο δέρμα; Αναρωτιέστε τι φταίει; Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε εάν εσείς είστε υπεύθυνοι για ένα από τα πιο γνωστά λάθη. Δείτε παρακάτω την λίστα με τα πιο συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση της επιδερμίδας και πως να τα αποφύγετε.

Για να πούμε την αλήθεια, δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κάνουμε τόσο πολλά λάθη. Παρόλο που οι γνώσεις μας για την περιποίηση του δέρματος εμπλουτίζονται, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας, καθώς ακόμη και επαγγελματίες ή influencers, τους οποίους συχνά ακολουθούμε, κάνουν αυτά τα λάθη…

Τα πιο γνωστά λάθη περιποίησης του δέρματος

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν επιθυμείτε αψεγάδιαστο δέρμα; Δείτε τα πιο σημαντικά λάθη στην περιποίηση του δέρματος και σταματήστε να τα κάνετε μια για πάντα!

✘ Αφαιρείτε το μακιγιάζ των ματιών εντελώς λάθος

Η διαδικασία είναι παρόμοια στις περισσότερες περιπτώσεις – βρέχουμε ένα βαμβάκι με προϊόν ντεμακιγιάζ και τρίβουμε τα μάτια – αυτό είναι το πρώτο λάθος και οδηγεί σε αδύναμες βλεφαρίδες, αίσθηση σφιξίματος στο δέρμα και ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Μην τρίβετε τα μάτια όταν αφαιρείται το μακιγιάζ σας. Ποια είναι η σωστή τεχνική; Βρέξτε ένα βαμβάκι με το ντεμακιγιάζ σας, πιέστε ελαφρά το βλέφαρο για 15-30 δευτερόλεπτα και αφαιρέστε το μακιγιάζ με μια απαλή κίνηση από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία των ματιών. Επαναλάβετε μέχρι η περιοχή των ματιών να είναι καθαρή, χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

✘ Χρησιμοποιείτε μόνο νερό μισελέρ για να καθαρίσετε το πρόσωπο

Όσον αφορά τον καθαρισμό προσώπου, εξακολουθούμε να κάνουμε πολλά λάθη. Η χρήση νερού μισελέρ μόνο για ντεμακιγιάζ είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος. Προσοχή: ο πιο αποτελεσματικός και ήπιος καθαρισμός προσώπου αποτελείται από διάφορα στάδια, πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκραμπ, υγρό καθαρισμού, νερό μισελέρ και τόνερ, καθώς το κάθε προϊόν στοχεύει στην αφαίρεση διαφορετικών ρύπων.

✘ Καθαρισμός προσώπου με νερό και σαπούνι

Δεν μπορεί να λείπει από την λίστα «λάθη στην περιποίηση του δέρματος» ο καθαρισμός του προσώπου με νερό ή νερό και σαπούνι. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν γιατί αυτό είναι κακό. Θυμηθείτε! Το σαπούνι και το νερό αφυδατώνουν το δέρμα σας, ειδικά αν δεν χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα μετά.

✘ Δεν χρησιμοποιείτε τόνερ προσώπου

Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος στην περιποίηση του δέρματος είναι η μη χρήση τόνερ. Πολλές γυναίκες το υποτιμούν, θεωρώντας ότι το δέρμα τους δεν χρειάζεται τέτοιου είδους προϊόν. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται τόνερ, καθώς διατηρεί τα επίπεδα του pH ελαφρώς όξινα, διότι θα μπορούσε να είχε διαταραχθεί, εάν χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, αλκαλικά καθαριστικά. Μπορείτε να αποφύγετε εύκολα πολλούς ερεθισμούς με ένα τόνερ στην καθημερινή σας περιποίηση.

✘ Αγγίζετε το πρόσωπό σας και σπάτε τα σπυράκια

Τα λάθη στην περιποίηση του δέρματος δεν αφορούν μόνο προϊόντα. Μπορείτε να προκαλέσετε σοβαρά προβλήματα στο δέρμα σας αγγίζοντας το συχνά, ειδικά εάν το δέρμα σας έχει τάσεις ακμής. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να σπάτε τα σπυράκια σας, καθώς χειροτερεύετε τη φλεγμονή του δέρματος, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται βακτήρια σε όλο το πρόσωπο, συνεπώς, αντί να απαλλαγείτε από ένα σπυράκι, το κάνετε χειρότερο.

✘ Έλλειψη αντηλιακής προστασίας

Γνωρίζετε ότι το φως του ήλιου είναι μια από τις κορυφαίες αιτίες της πρόωρης γήρανσης του δέρματος; Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η αντηλιακή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρησιμοποιώντας αντηλιακό προσώπου, ανεξαρτήτως της εποχής, σώζετε το δέρμα σας από απώλεια ενυδάτωσης και σφριγηλότητας, καθώς και από προβλήματα όπως σημάδια. Αξίζει να σας αναφέρω ότι τα φυσικά έλαια λειτουργούν σαν αντηλιακό, για παράδειγμα το έλαιο καρπού σμέουρου έχει τον υψηλότερο δείκτη προστασίας από τον ήλιο.

✘ Λανθασμένη χρήση απολεπιστικών προϊόντων

Η απολέπιση έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα με τα λάθη στην περιποίηση του δέρματος. Φυσικά εννοώ την απολέπιση που πραγματοποιείται με λάθος τρόπο. Είτε δεν χρησιμοποιούμε καθόλου σκραμπ, εμποδίζοντας τη φυσική αναζωογόνηση των κυττάρων, ή τα χρησιμοποιούμε σε υπερβολικό βαθμό, καταστρέφοντας το φυσικό υδρολιπιδικό στρώμα, ερεθίζοντας το δέρμα. Ας θέσουμε ένα μέτρο και ας χρησιμοποιούμε σκραμπ μία φορά την εβδομάδα.

✘ Δεν ενυδατώνετε το λιπαρό δέρμα

Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι η ενυδάτωση. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι όλοι οι τύποι δέρματος πρέπει να είναι ενυδατωμένοι. Δυστυχώς η πεποίθηση ότι το ξηρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση, ενώ το λιπαρό δέρμα πρέπει να παραμένει στεγνό, είναι ακόμα δημοφιλής. Αυτό είναι το πιο σοβαρό λάθος στην περιποίηση του δέρματος! Το δέρμα χρειάζεται νερό ανεξάρτητα από τον τύπο του: όταν δεν ενυδατώνετε το λιπαρό δέρμα τότε οδηγείστε σε ένα φαύλο κύκλο, δηλαδή το αφυδατωμένο δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσει την ενυδάτωση και έτσι γίνεται ακόμη πιο λιπαρό.