Το δέρμα των 50+ – περιποίηση, μακιγιάζ, θεραπείες

Οι αγαπημένες σας κρέμες, τις οποίες χρησιμοποιούσατε για χρόνια, έπαψαν να είναι αποτελεσματικές πια; Ξαφνικά βλέπετε ότι το δέρμα χαλαρώνει, έχει ρυτίδες, αλλάζει χρώμα και είναι ξηρό; Σύντομα οι ρυτίδες γίνονται βαθύτερες και γεμίζετε σημάδια. Πρέπει να λάβετε δράση και να προσαρμόσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας στις διαφορετικές ανάγκες της, ανάλογα με την ηλικία σας. Παρακάτω θα δείτε τις καλύτερες λύσεις για το δέρμα άνω των 50 ετών.

Το πόσο γρήγορα γερνάμε, εξαρτάται από τα γονίδια μας και από τη βαρύτητα, αλλά υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι, ανάλογα με τις δικές μας ενέργειες, μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να μειώσουν το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το υαλουρονικο οξύ. Εκείνες τις ώρες που περνούσατε στον ήλιο, στην ακτινοβολία UV, στην παγωνιά, στα τσιγάρα, στα ξενύχτια, όπως και το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή, όταν τρώγατε βιαστικά, όλα αυτά αφήνουν το σημάδι τους. Μάθετε τις ανάγκες της ώριμης επιδερμίδας, πως να την φροντίσετε και το μακιγιάζ που της ταιριάζει.

Ώριμη επιδερμίδα άνω των 50 – πώς είναι;

Μόλις περάσετε την ηλικία των πενήντα, τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται. Οι αλλαγές στη δομή και την εμφάνιση του δέρματος είναι αναπόφευκτες. Το κερατοειδές γίνεται παχύτερο και τα υπόλοιπα στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα και υποδερμική στρώση) λεπταίνουν. Το δέρμα έχει διαφορετικό χρώμα, γίνεται θαμπό, μερικές φορές κιτρινωπό, γεμίζει σκούρα σημάδια και ενδέχεται να εμφανιστούν διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα απορροφά λιγότερα θρεπτικά συστατικά, επειδή επιδεινώνεται αυτή η ικανότητά του. Το προστατευτικό στρώμα του, επίσης λεπταίνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό, είναι τραχύ, ξηρό, ευαίσθητο, γεμίζει με ρυτίδες και το προσώπο χάνει τη ζωντάνια του.

Κρέμα υψηλής ποιότητας για ώριμη επιδερμίδα

Οι κρέμες για ώριμη επιδερμίδα πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της ρουτίνας ομορφιάς σας. Αυτά οφείλουν να ενυδατώνουν και ταυτόχρονα να προσφέρουν αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιήστε για την περιποίηση γνωστά και δοκιμασμένα αντιγηραντικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά είναι:

  • βιταμίνη Α – ή ρετινόλη, η οποία οπτικά «σιδερώνει» τις ρυτίδες και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των επιδερμικών κυττάρων, καθώς ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου,
  • βιταμίνη C – πρόκειται για μια ιδιοφυΐα στην περιποίηση του δέρματος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ενεργοποιεί την ανανέωση των ινών κολλαγόνου, βελτιώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έτσι προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες. Πάνω απ’ όλα, η βιταμίνη C καταπολεμά την ακμή των ενηλίκων και χαρίζει ομοιόμορφο τόνο. Η βιταμίνη C απορροφάται τέλεια όταν είναι σε μορφή ελαφριού σέρουμ – εισχωρεί βαθιά και είναι πιο αποτελεσματική,
  • βιταμίνη Ε και συνένζυμο Q10 – μια ακόμη ουσία με επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση για το δέρμα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την αναζωογόνηση του δέρματος,
  • φυτοοιστρογόνα (φυτικές ορμόνες) – συνήθως προέρχονται από σόγια και δρουν παρόμοια με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, δηλαδή ενισχύουν την αναζωογόνηση της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου, προσφέροντας στο δέρμα την κατάλληλη ενυδάτωση.

Ώριμη επιδερμίδα – UV φίλτρο προστασίας πάντα

Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της νεότητας. Οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, άρα η κρέμα ημέρας σας πρέπει να περιέχει φίλτρο UV. Απλώστε την, πάντα, στο πρόσωπό σας, στο λαιμό και στο στήθος. Μετά τα πενήντα είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε μια ειδική κρέμα για την περιοχή των ματιών, η οποία θα καταπολεμά τις ρυτίδες, αλλά δεν θα προκαλεί ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα του σημείου.

Η τέλεια λύση είναι μια κρέμα με ανορθωτική λειτουργία. Ως κρέμα νυκτός, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν βαθιάς αναζωογόνησης ή ένα καλό σέρουμ με εντατική δράση, π.χ. ένα σέρουμ με ρετινόλη. Να θυμάστε ότι η αντηλιακή προστασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 SPF.

Ώριμη επιδερμίδα και ακμή

Γνωρίζατε ότι μετά από τα πενήντα είναι πιο πιθανό να έχετε ακμή ενηλίκων; Η προδιάθεση είναι κληρονομική, αλλά μπορεί επίσης να είναι άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης των ορμονών. Επίσης τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και μερικές φορές προκαλούνται επώδυνα σπυράκια στο πρόσωπο. Αυτή η μεταβολή στον τύπο δέρματος χρειάζεται τη γνωμάτευση ενός ειδικού, ενώ μέχρι τότε, θα πρέπει να αποφεύγετε ισχυρά και παρεμβατικά σκραμπ, ή καθαριστικά τζελ που προκαλούν ξηρότητα.

Μακιγιάζ για ώριμη επιδερμίδα

Το κύριο καθήκον του μακιγιάζ για τα δέρματα 50+ είναι να κρύψει όλες τις ατέλειες και τις ρυτίδες. Χρησιμοποιήστε ένα concealer, υψηλής ποιότητας βάση και πούδρα. Ξεκινήστε καλύπτοντας τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, στη συνέχεια, καλύψτε τα σημάδια ή τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, με πράσινο concealer. Η βάση μεικάπ σας πρέπει να είναι ελαφριά και να μην συσσωρεύεται στις ρυτίδες. Η τέλεια επιλογή θα ήταν μια κρέμα DD.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διακριτικό μπρόνζερ (ιδανικά με χρυσές αποχρώσεις) ή ροδακινί ρουζ. Τα χυμώδη χρώματα των ρουζ δείχνουν καλύτερα σε νεανικό δέρμα. Προχωρήστε με μια πούδρα με εφέ HD που αντανακλά το φως και οι ρυτίδες θα είναι λιγότερο ορατές. Ένας παρόμοιος κανόνας ισχύει και για την επιλογή σκιάς ματιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λιπγκλος σας αρέσει, π.χ. για ένταση ή για ενυδάτωση, βούτυρο κακάο για χείλη σε ανοιχτά χρώματα, καφέ ή μπεζ.

Αισθητικό φάρμακο για την εξάλειψη των ρυτίδων

Το ώριμο δέρμα θα νιώσει τέλεια αν το περιποιείστε επαγγελματικά. Πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά την αισθητικό ή τον δερματολόγο. Θα σας προτείνουν τις σωστές θεραπείες για τον τύπο του δέρματός σας και θα σας προτείνουν να δοκιμάσετε θεραπείες στο σπίτι. Ιδανικό για την ώριμη επιδερμίδα είναι τα γλυκολικά και τα ρετινοειδή σκραμπ. Μετά το σκραμπ, προτιμήστε μια πιο ήπια θεραπεία, π.χ. μεσοθεραπεία (θρέψη δέρματος με υπέρηχους) ή μικροδερμοαπόξεση (μηχανική απολέπιση της επιδερμίδας).

Εάν δεν αντέχετε άλλο τις ρυτίδες, μπορείτε να λάβετε πιο επεμβατικά μέτρα. Μια λύση είναι το μπότοξ, το οποίο μπλοκάρει τις παρορμήσεις του νευρικού συστήματος των μυών και καθιστά αδύνατες τις εκφράσεις του προσώπου, οι οποίες με την πάροδο των ετών προκαλούν συγκεκριμένες ρυτίδες. Το μπότοξ διαρκεί μερικούς μήνες.

Μπορείτε επίσης να γεμίσετε τις ρυτίδες με υαλουρονικό οξύ, ιδανικό για να καταπολεμήσετε τα αυλάκια, τις ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα χείλη, τη μύτη και τα μάγουλα. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου έξι μήνες.