Φακίδες και σημάδια. Να τα αγαπήσω ή να τα αφαιρέσω;

Μερικοί τις αγαπούν, άλλοι τις μισούν. Οι φακίδες είναι μικροσκοπικά σημάδια στο δέρμα, συνήθως κληρονομικά. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά; Μπορείτε να τα αφαιρέσετε; Δείτε παρακάτω τι άλλο δεν γνωρίζετε για τις φακίδες.

Εάν το δέρμα σας έχει φακίδες ή εμφανίζονται σποραδικά, διαβάστε παρακάτω για να βρείτε συμβουλές σχετικά με αυτές. Θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτές και πώς να τις περιποιείστε.

Φακίδες. Τι είναι?

Μπορούν να μεταβληθούν αναλόγως με την ηλικία και τις εποχές της χρονιάς – ξεθωριάζουν ή γίνονται πιο έντονες. Τι είναι όμως οι φακίδες; Είναι σημάδια, ελάσσονος σημασίας, στο δέρμα, η εμφάνιση των οποίων εξαρτάται από τα γονίδια. Δημιουργούνται από μελανίνη, μια χρωστική ουσία που υπάρχει στο δέρμα και το προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι φακίδες είναι απλώς μια χρωματική δυσλειτουργία που προκύπτει από την υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα μάγουλα και στη μύτη. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο γενικός κανόνας, γιατί οι φακίδες μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα σας.

Από πού προέρχονται οι φακίδες;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες πίσω από τις φακίδες που εμφανίζονται στο σώμα. Είναι πολύ συνηθισμένες σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Οι φακίδες είναι συνήθως χαρακτηριστικό των κοκκινομάλληδων, επειδή το δέρμα τους είναι πιο ανοιχτό.

Εάν αναρωτιέστε από πού προέρχονται οι φακίδες, να ξέρετε ότι:

  • κατά κύριο λόγο είναι κληρονομικές και η τάση για φακίδες είναι γραμμένη στα γονίδιά σας,
  • σχετίζονται με τη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα, η οποία κατανέμεται άνισα, π.χ. λόγω έκθεσης στον ήλιο,
  • μπορεί να εμφανιστούν ή να γίνουν πιο έντονες εξαιτίας ορισμένων ασθενειών, ορμονικών διαταραχών, φλεγμονών και τραυμάτων.

Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά δεν έχουν φακίδες. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται μόλις το παιδί γίνει 3 ετών. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει γιατί οι νέοι οργανισμοί είναι ανίκανοι να παράξουν μεγαλύτερες ποσότητες μελανίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φακίδες εξαφανίζονται από μόνες τους, ένω άλλες φορές παραμένουν.

Οι φακίδες είναι επικίνδυνες;

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις φακίδες ως την ομορφότερη διακόσμηση του δέρματος τους. Για άλλους, όμως, αυτές οι τελίτσες στα μάγουλα δεν φαίνονται ωραίες και τις αντιμετωπίζουν ως ελάττωμα στην ομορφιά τους, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Παρ’ όλ’ αυτά να θυμάστε ότι οι φακίδες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία σας, μόνο ορισμένες φορές ενδέχεται να είναι ένα μήνυμα από τον οργανισμό σας ότι κάτι δεν πάει καλά, π.χ. ορμονικές διαταραχές ή ξοδεύετε πολύ ώρα στον ήλιο.

Αφαίρεση και λεύκανση των φακίδων

Εάν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που δεν τους αρέσουν οι φακίδες και δεν τις αντέχετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές μεθόδους για να τις φωτίσετε. Δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να τις αφαιρέσετε τελείως, καθώς αυτό εξαρτάται από τη θέση και την έντασή τους. Ωστόσο η λεύκανσή τους μπορεί να σας καθησυχάσει και να σας χαρίσει αυτοπεποίθηση.

Παρακάτω θα δείτε τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για να φωτίσετε τις φακίδες και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας στο σπίτι και όχι μόνο.

  • Σέρουμ με βιταμίνη C – το ασκορβικό οξύ έχει αποδεδειγμένη λευκαντική δράση και χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη θεραπεία σημαδιών μελανίνης. Εάν χρησιμοποιείτε ένα σέρουμ με βιταμίνη C για τις φακίδες σας, είναι πολύ πιθανό ότι θα τις φωτίσει και το δέρμα σας θα αποκτήσει λάμψη.
  • Λευκαντικές κρέμες και αλοιφές – ορισμένα φαρμακεία και καταστήματα διαθέτουν κρέμες και αλοιφές για φακίδες, ενώ βασίζονται σε συστατικά με λευκαντικές ιδιότητες, όπως το ασκορβικό οξύ, το εκχύλισμα κρεμμυδιού ή το εκχύλισμα Καλαγχόης.
  • Λέιζερ ή φωτόλυση – η αφαίρεση φακίδων με λέιζερ ή η θεραπεία τους με φωτόλυση είναι μια καλή, αλλά ακριβότερη μέθοδος. Αυτού του είδους η θεραπεία πραγματοποιείται σε ένα επαγγελματικό ινστιτούτο ομορφιάς. Το λέιζερ μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα σημάδια όπως οι φακίδες, ενώ η φωτόλυση, όπως για παράδειγμα το LED, μπορεί να τα φωτίσει.

Να είστε προληπτικοί. Πώς να αποτρέψετε τις φακίδες;

Η διαδικασία δράσης για το δέρμα με τάσεις φακίδων, είναι ότι πρέπει να τις προλαμβάνετε. Αντί να τις θεραπεύουμε και να τις φωτίζουμε, ενώ έχουν ήδη εμφανίστει, είναι πιο εύκολο να τις αποτρέψουμε. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

  1. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, ειδικά 12:00 με 15:00.
  2. Προστατέψτε το πρόσωπό σας με ένα φαρδύ καπέλο.
  3. Να προτιμάτε σημεία που είναι στη σκιά και αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.
  4. Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα με SPF 30 ή και υψηλότερο δείκτη.
  5. Ντυθείτε με φυσικά και ελαφριά υφάσματα.
  6. Να ελέγχετε τακτικά τις ορμόνες σας.
  7. Χρησιμοποιήστε καλλυντικά με αντιοξειδωτικά.