Η ακμή δεν ταλαιπωρεί μόνο τους έφηβους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από την λεγόμενη ακμή ενηλίκων. Οι ορμονικές διαταραχές είναι υπεύθυνες, σε συνδυασμό με το άγχος, τη ρύπανση, αλλά και φαρμακευτικές αγωγές. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από μόνα τους τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Μάθετε όλους τους δυνατούς τρόπους για να εξαφανίσετε την ακμή.
Ακμή – πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο;
Στις μέρες μας υπάρχουν αποδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι για την εξομάλυνση των συμπτωμάτων της ακμής, αλλά και για την εξάλειψή της, μια για πάντα. Σας προτείνω να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη σε έναν δερματολόγο και να τον ενημερώσετε για τις ανεπιθύμητες αλλαγές στο σώμα σας και τα σπυράκια. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τον τύπο της ακμής, καθώς, γνωρίζοντας τον τύπο της και από τι προκλήθηκε, σας προσφέρει την απαραίτητη γνώση για την αιτία. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι η ήπια, αλλά συστηματική επούλωση του δέρματος, είναι πολύ καλύτερη από έναν επεμβατικό καθαρισμό που ερεθίζει την επιδερμίδα.
Οι καλύτερες μέθοδοι για να απαλλαγείτε από την ακμή
1. Όταν αγοράζετε ένα νέο καλλυντικό, ελέγξτε τη λίστα συστατικών (INCI)
Έτσι θα μπορέσετε να αποφύγετε συστατικά που ερεθίζουν, όπως είναι τα απορρυπαντικά σε τζελ, οι αλκοόλες σε τόνερ, συστατικά που φράζουν τους πόρους σε κρέμες. Αναζητήστε καλλυντικά που περιέχουν εκχύλισμα αμαμηλίδος, εκχύλισμα τσουκνίδας, εκχύλισμα θυμαριού, μαγιά, καολίνη, άμυλο, ψευδάργυρο.
2. Ακμή – καθαρίστε προσεκτικά το δέρμα σας
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακμής, ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το αντιβακτηριακό σαπούνι ή τζελ. Ωστόσο να έχετε υπόψιν ότι η αιτία της ακμής δεν είναι τα βακτήρια, αλλά οι ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό σας. Γι ‘αυτό το λόγο, η συνεχής χρήση τέτοιων προϊόντων, ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα, χωρίς να αντιμετωπίζει τα σπυράκια, ενώ η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί και η έκκριση σμήγματος να αυξηθεί.
Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού 1-2 φορές την ημέρα.
Αποφύγετε προϊόντα με Λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο, καθώς ερεθίζουν το δέρμα. Από την άλλη πλευρά, το τζελ ή ο αφρός που χρησιμοποιείτε (μια πιο ήπια έκδοση τζελ) καλό είναι να περιέχουν Betaine, Decyl Glucoside και Disodium Laureth Sulfosuccinate.
3. Ακμή – χρησιμοποιήστε τόνερ και ενυδατώστε
Μόλις το δέρμα καθαριστεί με τζελ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τόνερ, γιατί το δέρμα, μετά τον καθαρισμό, μπορεί να έχει διαταραγμένο pH, άρα να ακολουθήσει υπερβολική έκκριση σμήγματος. Το τόνερ θα ηρεμήσει τους σμηγματογόνους αδένες και θα αναζωογονήσει το δέρμα. Να θυμάστε ότι το τόνερ δεν πρέπει να περιέχει αλκοόλες. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε μια ήπια ενυδατική κρέμα. Ιδανικά πρέπει να είναι ελαφρύ, σε υφή τζελ, ώστε να μην φράζει τους πόρους.
4. Ακμή – απολέπιση με μέτρο
Προκειμένου να ξεφορτωθούμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους σμηγματογόνους αδένες, χρειαζόμαστε ένα ήπιο σκραμπ ενζύμων (περιέχουν ένζυμα φρούτων ή βοτάνων, τα οποία διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος) ή εξαιρετικά αποτελεσματικά και χρήσιμα καλλυντικά με οξέα φρούτων (άλφα-βήτα υδροξύ). Πρέπει να τοποθετείτε τα οξέα το βράδυ, καθώς αυτά θα χαρίσουν λάμψη και θα εξομαλύνουν το δέρμα, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τα σημάδια και την υπερβολική έκκριση σμήγματος.
5. Ακμή – χρησιμοποιήστε τζελ για τα σπυράκια και κρέμα
Εάν εντοπίσετε ένα νέο σπυράκι ή το δέρμα σας έχει γεμίσει, πρέπει να τα καταπολεμήσετε από τον πυρήνα. Επιλέξτε ένα συμπυκνωμένο αντιβακτηριακό προϊόν σε στικ, σε concealer ή σε τζελ. Αυτός ο τύπος καλλυντικών επιταχύνει την επούλωση των πληγών και εμποδίζει τη δημιουργία σημαδιών. Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν σαλικυλικό οξύ, έλαιο τσαγιού και καταπραϋντικές ουσίες, π.χ. εκχύλισμα αμαμηλίδος ή θερμικό νερό.
6. Ακμή – προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο
Η ηλιοθεραπεία βλάπτει το δέρμα σας, ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπο δέρματος. Επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, ενώ το καθιστά επιρρεπές σε καρκίνο. Έχει αρνητική επίδραση και στο δέρμα με ακμή, για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Ο ήλιος ξηραίνει το δέρμα και αυτό, με τη σειρά του, άμεσα, αρχίζει να αμύνεται, υπερεκκρίνοντας σμήγμα. Χρησιμοποιήστε ελαφριά καλλυντικά με δείκτη προστασίας SPF 30, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε καλλυντικά με οξέα φρούτων το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης σημαδιών.
7. Ακμή – μην σκάτε τα σπυράκια, χρησιμοποιήστε μόνο ειδικές θεραπείες
Είναι λάθος να σπάτε τα σπυράκια με πύον στο δέρμα. Αυτή η επεμβατική δράση από πλευρά σας, μπορεί να καταλήξει σε ερεθισμό και μόλυνση. Επιπλέον απλώνετε τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ακμή σε όλο το πρόσωπό σας και αυξάνετε την πιθανότητα εμφάνισης νέων σπυριών. Επισκεφθείτε έναν αισθητικό για να κάνετε θεραπεία προσώπου με υπέρηχο. Δεν ερεθίζει το δέρμα και κατανικά τα σπυράκια.
Το δέρμα σας θα εκτιμήσει και τις χαλαρωτικές θεραπείες με φύκια ή μια μάσκα βοτάνων. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θεραπείες καταπραΰνουν και ενυδατώνουν το δέρμα, χωρίς να φράζουν τους πόρους. Όσον αφορά τα σημάδια, τη θαμπάδα, το ματ και κουρασμένο δέρμα, με έντονη έκκριση σμήγματος, η καλύτερη επιλογή είναι ένα σέρουμ με βιταμίνη C. Έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο αναζωογονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τον τόνο του δέρματος, θεραπεύει την ακμή, εξαφανίζει τις ουλές και τα σημάδια.